1960’lı Yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de Müzik

1960’lı Yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de Müzik

1960’lar, müziğin evrim geçirdiği, kuralların yıkıldığı ve gençliğin dünyayı şekillendirmeye başladığı yıllardı.

Bu dönemde Rock ‘n’ Roll, folk, soul, psychedelic rock ve pop müzik öne çıktı.

The Beatles , The Rolling Stones , Bob Dylan , Simon & Garfunkel , Joan Baez gibi şarkıcı ve gruplar tüm Dünyada etkili oldular.Aretha Franklin, Otis Redding, James Brown, Sam Cooke, Ray Charles gibi sanatçılar ise özellikle Amerika’da soul ve R&B müzik türlerini zirveye taşıdılar.The Doors, Jefferson Airplane, Pink Floyd (ilk albüm “The Piper at the Gates of Dawn”, 1967), Jimi Hendrix Experience ve Grateful Dead gibi gruplar 60’ların sonlarına doğru Psychedelic Rock , Rock Blues türünü başlattılar.The Who, The Kinks, Cream gibi gruplar’da İngiliz Rock’ının diğer devleri arasına katılmışlardır.

Türkiye’de 1960’lar, Batı etkisiyle tanışma ve bu etkiyi kendi kültürüyle harmanlama dönemi oldu. Arabesk henüz doğmamıştı ama Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve yeni yeni gelişen pop türleri iç içeydi.

Ajda Pekkan, 1964’te müziğe adım attı. Henüz “Süperstar” olmamıştı ama güzelliği ve Avrupai tarzıyla fark yaratıyordu.

Barış Manço, ilk 45’liğini 1962’de çıkardı (Twist in USA / The Jet), sonra Dağlar Dağlar ile kalpleri fethetti.

Radyoda, sinemada, çay bahçelerinde Fransız şansonları, İtalyan melodileri, Yunan ezgileri çalınıyordu. Bu melodiler halkın çok hoşuna gidince Türkçe sözlerle yeniden yorumlanmaya başlandı.Ülkemizde hızla aranjman fırtınası başladı.

Fecri Ebcioğlu – Aranjmanın Babası lakabını almıştı.

1961’de İlham Gencer‘in söylediği “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” (Bob Azzam’ın “C’est écrit dans le ciel” şarkısından uyarlama) ile bu akım resmen başladı.

Fecri Ebcioğlu; söz yazarı, DJ ve şarkıcı olarak bu müziğin öncüsüydü. Onun kaleminden çıkan Türkçe sözler melodilere öyle güzel otururdu ki orjinalinden daha çok sevilirdi.Ayrıca bu akıma Sezen Cumhur Önal ‘da katkıda bulundu ve daha edebi ve duygusal sözlerle melodilere derinlik kattı.Özetlersek Fecri Ebcioğlu , Sezen Cumhur Önal, Fikret Şeneş gibi söz yazarlarıyla “aranjman” dönemi 60’larda zirve yaptı.

60’ların başında İngilizce şarkılarla dikkat çeken Erol Büyükburç, bu dönemin “İlk pop star”larından biri oldu.

Ülkemizde hala albüm formatı yaygın değildi, 45’lik plaklar revaçtaydı. Ama bazı derleme plaklar ve sanatçılara özel toplama albümler yayınlandı.

Share post: