Taş Plaklar

Taş Plaklar

78 devirli, kırılgan bir madde olan gomalaktan üretilen, kırılmaya karşı oldukça hassas, 10 inch(25,4 cm) çapında, her yüzünde 1 şarkı bulunan plaklardır.          

Taş Plaklar esasen Gramofonlarda çalınır, ancak bazı pikap modellerinin taş plakları çaldığını da mutlaka belirtelim. Her ne kadar bu yöntem pikabın iğnesine zarar veriyor olsa ve gramofondaki orijinal ses yakalanamıyor olsa da ekonomik olarak gücü gramofona yetmeyen koleksiyonerler sıklıkla bu yöntemi tercih ederler.          

Ülkemizde ise 1900’lerin başından 1950’nin sonuna kadar üretilmiş olan taş plaklar, 45’lik formatının kullanılmaya başlaması ile birlikte yavaş yavaş piyasadan çekilmiştir.          

Yerli taş plaklarda karşımıza çıkması olası popüler isimler Müzeyyen          

Senar, Safiye Ayla, Zeki Müren vs.. gibi Türk Sanat Müziği sanatçıları, Şecaattin Tanyerli, İbrahim Özgür, (Nadiren) Seyyan Hanım vs.. gibi Tango müziği sanatçıları ve dönemin Halk müziği sanatçılarıdır diyebiliriz. Yabancı taş plaklarda ise fazlaca aranılan bir şeyler bulma şansımız pek yoktur, o sebepten fiyatları yerli taş plakların yaklaşık 5’te biri hatta 10’da biri kadardır.          

Taş Plaklar üzerindeki Pullar Hakkında Bilgi           

Taş plakların ülkemizde üzerlerine Tayyare cemiyetine katkı pulu yapıştırılmıştır.Bu pullar vergi amaçlı alınıp yapıştırılan pullardır. Yani firmalar ve satın alan kişiler bununla bir nevi vergi vermiş oluyorlardı.

Facebook Grubumuza üye olmak için link : https://www.facebook.com/groups/berkplak         

İnstagram : https://www.instagram.com/berk.plak/?hl=tr

Share post: