Tozlu ,Kirli Plakla ,Temizlenmiş Plak arasındaki Fark – Plakların temizlenmesi

Tozlu ,Kirli Plakla ,Temizlenmiş Plak arasındaki Fark – Plakların temizlenmesi

Elektro Mikroskopla plak yüzeyinin büyültülmüş resmi .      

1.Resimde Kirlenmiş plak görünüyor.       

2 Resimde ise Karbon fiber bez ya da fırça ile temizlendikten sonraki hali görünmektedir.       

1.resimde görülen tozlar ve kirler plağınıza zarar verecek dinlemede problem yaratacaktır.Aynı zamanda pikabınızın iğnesi de uzun vadede zarar görebilir.       

Plaklarımızın temizliği – Plaklarınızı mutlaka temizleyiniz.   

1. Plakların en önemli düşmanı tozdur. Bunun yanı sıra sigara dumanı, nem ve ısıda plaklara zarar veren etkenlerdendir. Lütfen plaklarınız bu faktörlerden  direkt olarak etkilenebileceği yerlerde tutmayınız.          

2.Kuru bir bez ile plakları temizlemek, plak üzerinde statik enerji oluşturur, bu da okunma esnasında istenmeyen seslere yol açar. Bu durumda antistatik fırça veya az miktarda temizleyici sıvı kullanılmalıdır.          

3.Anti statik fırça ile yapılacak temizlik mutlaka plak izlerini takip edecek şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde kanallardaki tozlar temizlenmeyecektir. İşlem fazla bastırmadan narin şekilde yapılmalıdır.          

4.Anti statik fırçanın kılları el ile temizlenmemelidir. Genelde bunun için fırçada ayrı bir bolum veya aparat  olur.           

5.Plağınız pikapta çalınırken dikkatli olun. El ile manuel kaldırıp indirmeler, titreşimler ve yanlışlıkla değmeler sonucunda plakların üzerinde çizikler oluşabilir.   Pikap, hoparlörlerin uzağında ve özellikle bas titreşimlerinden uzakta durmalıdır.

6.Pikabınızdaki iğneyi değiştirmek için cimrilik etmeyin. Çoğu iğne 3000 saat ömürlüdür. Bu sureyi beklemeden değişiklik yapın.           

  • Plaklarınızı güneşten ve hatta aşırı sıcak ortamlardan korun. Yüzeyde dalgalanmaları önlersiniz.          
  • Asla plaklarınızı üst üste saklamayınız Bunu her birinin kabı olsa bile yapmayınız. Şekillerinde bozulmamalar ve yamulmalar oluşur ve bunlar hiçbir şekilde düzeltilemez.          

9.Plaklarınızı iç kapak (sleeve) olmadan kapağın içine koymayın, kartonda oluşmuş girinti çıkıntılar plağınıza zarar verebilir. 

10.Plaklarımızın dış kapları özelikle 45’liklerin orjinal kapları kağıt olduğu için çok kolay zarar görürler.Bu yüzden mümkün olduğunca 33’lük ve 45’liklerimizi naylon zarflar temin ederek onların içinde saklayalım.Bu şekilde aynı zamanda görsel olarak beğendiğimiz plak kapaklarımızı korumuş olacağız.

11.Plaklarımızı dinlemeden evvel mutlaka her dinleyişte üzerinde gözle göremediğimiz toz zerrecikleri de olduğundan anti statik bir bezle silerek temizleyelim.Bu silme işlemini daima dairesel hareketlerle yapalım.Plaklarımızın temizliğinde asla alkol,camsil vb kimyasalları kullanmayalım.Piyasada ve sitemizde satılan plak temizleme solusyonu ile temizleyebilirsiniz.

12.Plağın okuma yüzüne elinizi sürmeyin, insan tenindeki yağın plak üzerinden temizlenmesi kolay bir is değildir. Mutlaka kenarlarından tutun.          

Facebook Grubumuza üye olmak için link : https://www.facebook.com/groups/berkplak

İnstagram : https://www.instagram.com/berk.plak/?hl=tr

                                                                      

Share post: