Yeni Baskı Plaklar

Yeni Baskı Plaklar

Dünyada bir çok albüm çeşitli zamanlarda bazen farklı kapaklarla tekrar tekrar yayınlanmıştır.1.baskı,2.baskı gibi adlandırılarak halen basılmaya devam etmektedir.

Bir albümün ilk yayınlandığı anda yapılan baskısına ilk baskı denir. Albümün veya topluluğun popülerliği ve plak şirketinin beklentilerine göre ilk baskıda toplamda kaç adet plak basılacağı konusu belirlenir. Baskılar bazen bin adetten az, bazen binlerce adet olabilir.Geleneksel yöntemde nikelden hazırlanmış her baskı kalıbı ile 500- 1500 plak basımı yapılabiliyor ancak bu nikel baskı kalıbının yüzeyi her bir plak basımında ufak ufak aşınır .İşte bu yüzden de plaklarda bir albümün “İLK BASKILARI” çok kıymetlidir. Çünkü nikel baskı kalıbın en yüksek kondisyonunda olduğu noktada basılmıştır ve en iyi kopya kullanılmıştır.

Ülkemizde ise 1989 yılında son plak fabrikamızın kapandığını düşünürek 89 öncesi basılan plaklar dönem baskı olarak adlandırılmaktadır.

Yıllar sonra Türkiye’de 1998 yılı içinde 3 plak birden basılmıştır. Serdar Ataşer’in “Avdet Seyri” albümü için Kalan Müzik bir LP basılmış ve ardından, Ada Müzik, Bulutsuzluk Özlemi’nin “Yol” albümünü plak formatında basmıştır.. Sibel Tüzün, “Hayat Buysa Ben Yokum Bu Yolda” albümünü Raks’dan çıkarmıştır.Bu albümler hem bandrol sorunu yüzünden hem de müzik dükkanlarında plak satışı için uygun raflar bulunmadığından etrafta yaygınca görülememiştir.

2000 yılına gelindiğinde Kayahan “Gönül Sayfam” adlı albümünü kendi özel isteğiyle plak olarak da çıkartmıştır.

Ülkemizde Plak sektörünün yeniden uyanmasına sebep olan ve tetikleyen en önemli unsur Issız Adam filmi plağı olmuştur.

Film izleyicilerden büyük övgü almış ve filmin müzikleri 2008 yılında plak olarak çıkmıştır.Plak Sadece 2222 adet basılmıştır.

İşte bu tarihlerden sonra basılan plaklar Yeni Baskı olarak nitelendirilmektedir.

Yurt dışında bir çok Plak firmasında master kayıtlar bulunduğundan yeniden yayınladıkları albümlerde kalite sorunu olmamaktadır.Ülkemizde ise plak fabrikalarımızın birer birer kapanması ile birlikte master kayıtlarda her nedense kayıp olmuş veya belli şahısların ellerinde gün yüzüne çıkmamıştır. 2010 lu yıllarda ise çıkan yeni baskı plaklarda bu yüzden kalite kaybı olan plaklar basılmıştır.Son dönemlerde ise Plak şirketlerimiz bu sıkıntıyı büyük bir oranda master bantlardan kayıtları bularak ,telif haklarını aşarak yeni baskı plakları üreterek gidermeye çalışmaktadırlar.

Plak özellikle analog kayıt olduğu için tercih edildiğinden dolayı bu husus plak severler tarafından çok önemsenmektedir.

Bir çok plak severimiz dönem baskıları bu yüzden tercih etmekte ancak bu seferde dönem baskı plakların kondusyon sıkıntısını yaşamaktadırlar.Gerek saklanma koşullarından gerekse hor kullanımdan dolayı bu tip sıkıntılar doğabilmektedir.

Dönem baskı plağın ve yukarıda bahsettiğim ilk baskısının koleksiyon değeri olmakla beraber yeniden basılan kayıtları ise zamanla koleksiyon değeri kazanacaktır.

Benim düşünceme göre yeniden basılan plaklar giderek kalitesini arttıracak yönündedir.Şu an yaşanan kapaktaki görsellerin ,iç zarfların kalitesi vb sorunlar da zamanla yok olacaktır.

İşin içine digital karıştırılmadan kayıt kaliteleri de daha düzelecektir.

Plak sektörü alıcılarla birlikte ve onların tercihleri ile yön bulacaktır.

Daha da iyi plakların basılacağını umarak bunları da geleceğe , genç nesillerimize emanet etmek gerektiğini düşünüyorum.

Bana çok sorulan ve plak severler tarafından uzun zamandır tartışılan bu konuda genel olarak nacizane bilgi vermeye ,görüşlerimi aktarmaya çalıştım.

Gerek dönem baskı ,gerekse yeni baskı ne olursa olsun plak dinlemeye devam edelim.Çünkü müzik plakta bir başka dinlenir.Bizden sonrakilere bırakabileceğimiz en büyük mirasın plaklarımız olduğunu unutmayalım.Müzikle kalın.Plaklarınız bol olsun .

Facebook Grubumuza üye olmak için link : https://www.facebook.com/groups/berkplak

İnstagram : https://www.instagram.com/berk.plak

Share post: