Mağazadaki müzik alışverişi nasıl etkiliyor?

Mağazadaki müzik alışverişi nasıl etkiliyor?

Her 10 müşteriden 9’u müzik çalan mağazayı tercih ediyor.
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Demirci Orel Farklı kültürlerde ve farklı dillerdeki toplumların insanlarının müzik dilinde buluştuğunu, müzikle anlaşabildiğini dile getiren Orel, psikolojik hastalıkların tedavisinden, iş yerlerinde çalışanların motivasyonuna kadar kullanım alanları genişleyen müziğin mağazalarda atmosfer oluşturmada da tercih edilen bir araç olduğunu ifade ediyor.
İnsan beyninin sağ yarısının olayları ve nesneleri sezgi yoluyla algıladığını, bu sayede insanların herhangi bir olayı veya nesneyi beyinlerine daha çabuk kaydettiğini ve daha kolay hatırladığını vurgulayan Orel, ”Buradan yola çıkarak mağaza içerisinde ürünlerin müzik eşliğinde teşhir edilmesinin müşteriler üzerindeki etkisinin sözlü teşhirden daha fazla olacağı söylenebilir. Çalınan müzik, mağazanın veya teşhir edilen ürünlerin müşteri tarafından algılanmasını hızlandırır” diye konuştu.
Doç. Dr. Orel, şu bilgileri verdi:
Mağaza atmosferinin oluşturulmasında müziğin önemli bir yeri olduğunu, müziğin insanı duygulandırıcı, isteklendirici, harekete geçirici, gevşetici ve dinlendirici etkileri olduğunun bilindiğini söyledi.
”Örneğin büyük mağazacılık alanında müzik yayını klasik bir araç haline gelmiştir. Bazı mağazalarda çalınan müziğin alışveriş yapmakta olan müşterileri rahatsız ettiği ve ürünlere odaklanmayı engellediği gözlenmektedir. Bu tür mağazalarda müzik yayını, ‘adet yerini bulsun’ şeklindeki bir anlayışla yapılmakta ve genellikle müziğin türü, temposu ve ses düzeyine karar vermede mağaza yöneticisi veya çalışanlarının kişisel tercihleri ön plana çıkmaktadır. Oysa mağaza içinde müzik yayını amatörce yürütülmemeli, aksine bu konuya tamamen profesyonelce yaklaşılmalıdır.”
Müziğin aynı zamanda mağaza içi trafik akışı ve satışlar üzerinde de etkileri vardır. Yavaş tempolu müzikler, yüksek tempolu müziklere kıyasla müşterileri mağaza içerisinde daha uzun süre tutar. Uzun süre mağazada kalan müşterilerin de genellikle daha çok alışveriş yapacağı umulur. Öte yandan, mağaza içerisinde huzurlu ve rahat bir biçimde alışveriş yapmayı engelleyecek şekilde çok fazla sayıda müşterinin olması durumunda yüksek tempolu müzik çalınarak, bu müziğin trafik akışını hızlandırıcı etkisinden yararlanılabilir.

Facebook Grubumuza üye olmak için link : https://www.facebook.com/groups/berkplak

İnstagram : https://www.instagram.com/berk.plak/?hl=tr

Share post: